Atmosfer

Dünyamızı çevreleyen gaz katmanının adına atmosfer denilmektedir. Bu katman, güneşin sağladığı enerjinin uzaya müthiş bir hızla geri dönmesine engel olan, dünyada yaşayan tüm canlılar için yaşamsal bir önemi olan gaz kütlesidir. Şimdiye kadar bulunan bulgulara göre Dünya’nın yaşı 4,5 ile 5 milyar yıl arasındadır. Dünya’nın oluşumundan sonraki ilk evrelerinde atmosferin su buharı ve gazlardan oluştuğu düşünülmektedir. Daha sonraki süreçte ise aşamalı olarak birçok gaz atmosferde varlık göstermeye başlamıştır.
Atmosfer, içeriğinde pek çok gaz barındırmasının yanında dünyayı sarma gücünü mevcut yer çekimi kuvvetinden almaktadır. Atmosferde bulunan bu gazların oranına bakıldığında %21’lik bir oranın oksijen gazından, %78’lik bir oranın da azot gazından meydana geldiği görülmektedir. Bu oranlarda meydana gelebilecek milimlik oynamalarda; dünyadaki oksijen miktarında ciddi solunum problemlerinin yaşanabileceği, bu problemlerin yaşamın sona ermesine kadar gidebileceği söylenmektedir.
Güneş sisteminde yer alan gezegenlerden sadece Dünya üzerinde yaşamsal fonksiyonların oluşmasının ana sebebi, sadece dünyanın etrafında bir atmosfer tabakasının olmasından kaynaklıdır. Atmosferin dünya üzerindeki alt ve üst sınırları, hem deniz hem de kara yüzeyleriyle çakışmaktadır. Üst kısımlardaki sınırlamaların etkisi yerçekimiyle belirlenmektedir.

Atmosferin önemi nelerdir?

  • Dünyayla birlikte dönmekte olan atmosfer yapısında  en kalın kısım ekvatorda görülmektedir. Kutuplara gidildikçe kalınlık ölçüsü azalmaktadır.
  • Dünyada gerçekleşen tüm iklim olayları atmosfer sayesinde meydana gelmektedir. Çünkü atmosferin içeriğinde su buharı bulunur.
  • Dünyaya yaklaşan meteorların zarar veremeden parçalanmasını sağlayarak dünyada meteor düşmesi riskini azaltır.
  • Yeryüzünde meydana gelebilecek aşırı soğumaların ya da aşırı ısınmaların önüne geçebilmektedir.
  • Işınları yansıtabilme özelliği olan atmosfer sayesinde dünya üzerinde doğrudan ışık almayan noktalarda dahi aydınlık ve sıcaklık hissedilebilmektedir.
  • Atmosfer içeriğindeki gazlar sayesinde canlılara uyacak bir yaşam alanı yaratabilmektedir.

Yorumlar